گوگل مانند برخی غول‌های دیگر دنیای فناوری، برای توسعه‌ی فعالیت‌هایش و افزایش حداکثری مزیت‌های رقابتی، از هر امکان موجود برای بهره‌برداری از قوانین استفاده می‌کند. مثال دیگر، آمازون بوده که با انواع برنامه‌ها سعی در بهره‌برداری از قوانین مالیاتی دارد و در آن نیز موفق بوده است. مدتی پیش که اخباری درباره‌ی تأسیس دفتر مرکزی جدید آمازون در نیویورک شنیده شد، نگرانی‌ها حاکی از آن بود که دولت‌ها برای اهدای مزایا به شرکت‌های بزرگ، بدون اهمیت‌دادن به بازیگران کوچک‌تر بازار عمل می‌کنند.

شهروندان آمریکایی اعتراض می‌کنند که آیا جوامع محلی حق اطلاع‌داشتن از ورود کسب‌وکارهای بزرگ فناوری را ندارند؟ آیا آن‌ها حق اعتراض به مزایای میلیون‌دلاری و برخی اوقات میلیارددلاری دولت‌ها به آن شرکت‌ها را ندارند؟ این اعتراض‌ها در زمان تلاش‌های آمازون برای انتخاب دفتر مرکزی جدید شروع شدند و اکنون، باردیگر با فاش‌شدن روند فعالیت غول دیگر، یعنی گوگل، قوت گرفتند.

گزارش جدید واشنگتن‌پست نشان می‌دهد گوگل با استفاده از شرکت‌های پوششی مخفی (Shell Company) از مزایای میلیون‌دلاری معافیت مالیاتی برای توسعه‌ی مراکز داده‌ی خود استفاده می‌کند. گزارش واشنگتن‌پست این‌گونه شروع می‌شود:

طبق اخبار رسیده، گوگل پشت نام Sharka LLC پنهان شده تا معافیت مالیاتی ۱۰ میلیون دلاری برای تأسیس مرکز داده‌ی جدید در میدلودین تگزاس دریافت کند.

غول موتور جست‌وجوی جهان قراردادهای عدم‌افشا را هم با آژانس‌های توسعه‌ای خود و هم مقام‌های شهری امضا کرد که آن‌ها را از افشای نام گوگل به‌عنوان شرکت پشت‌پرده‌ی قراردادها منع می‌کند. به‌علاوه، آن شرکت از نام Jet Stream LLC نیز استفاده کرد تا زمین مدنظرش را در تگزاس به‌‌طور کامل بخرد.

گوگل

بخشی از گزارش واشنگتن‌پست کاملا به وضعیت شرکت‌های بزرگ دربرابر بازیگران کوچک‌تر می‌پردازد. توضیح آن رسانه به‌حدی دقیق است که آن را عینا نقل می‌کنیم:

تراویس اسمیت، ویرایش‌گر ارشد Waxahachie Daily Light می‌گوید: «مطمئنم اگر انجمن‌های محلی می‌دانستند گوگل پشت این قرارداد است، قطعا اعتراض می‌کردند؛ اما هیچ‌گاه اطلاعاتی از جزئیات و شانسی برای اعتراض نداشتیم. تا بعد از نهایی‌شدن قرارداد، نمی‌دانستیم شرکت مذکور گوگل است.»

پس از آنکه قرارداد نهایی شد، شرکت Sharka آدرس رسمی‌اش را به دفتر گوگل در مانتین ویو کالیفرنیا تغییر داد. درنهایت، فعالیت‌‌های اجرایی وب‌سایت از پاییز سال گذشته شروع شد.

شهروندان و انجمن‌های محلی حق دارند از ورود غول‌های فناوری به شهرشان مطلع شوند

میدلودین تگزاس، تنها یکی از مناطقی است که در گزارش واشنگتن‌پست به آن‌ها اشاره می‌شود. نکته‌ی جالب آن است که گوگل یک هفته پیش از انتشار گزارش واشنگتن‌پست در مطلبی وبلاگی به سرمایه‌گذاری ۱۳ میلیارد دلاری برای تأسیس مراکز داده در سرتاسر آمریکا اشاره کرده بود. طبق نظر نویسنده‌ی مقاله‌ای اصلی، احتمالا هدف از آن مطلب پیشی‌گرفتن از مقاله‌ی واشنگتن‌پست بوده است.

ازآنجاکه اکنون از استراتژی‌های آمازون برای پرداخت‌نکردن مالیات اطلاع داریم، روندی که گوگل برای انتخاب مراکز داده‌ی خود پیش گرفته، آن‌چنان عجیب نیست. کارشناسان می‌گویند روند محرمانه در پیداکردن مراکز فعالیت شرکت‌های بزرگ امری عادی محسوب می‌شود. همین نظر شبیه به پاسخی است که گوگل در پاسخ به گزارش واشنگتن‌پست منتشر و محرمانه‌بودن جست‌وجو برای مراکز داده‌ی جدید را روندی عادی در صنعت بیان کرد.

اظهارنظر گوگل در توجیه روندش تاحدودی مضحک به‌نظر می‌رسد؛ چراکه قطعا گفت‌وگو و مذاکره با شهروندان و انجمن‌های محلی هر منطقه،‌ پیش از تأسیس مراکز عملیاتی آن‌هم به وسعت و عظمت مراکز داده‌ی گوگل الزامی به‌نظر می‌رسد. این مراکز اگر هم شغل‌هایی در آن مناطق ایجاد کنند، قطعا در بهره‌برداری از منابع طبیعی و شاید تخریب آن‌ها نیز نقش خواهند داشت.





تاريخ : چهار شنبه 1 اسفند 1397برچسب:, | | نویسنده : مقدم |